top of page

Görsel İletişimin Geleceği Üzerine

Bilgilerin görüntü şeklinde karşı tarafa aktarılmasıyla ortaya çıkan iletişim türüne görsel iletişim adı verilir. Doğrudan görsel algının üzerinde durulan bir iletişim türü olan görsel iletişimde, insanlar karşı tarafa iletmek istediklerini görsel bir yolla ifade ederler. Grafik Tasarım, bilgilendirici, dikkat çekici ve görsel olarak grafiklerin oluşturulması anlamına gelir. Amacı, hedef kitlenizle semboller, ifadeler ve resimler gibi çeşitli araçlar aracılığıyla iletişim kurmaktır. Grafik Tasarım, önümüzdeki yıllarda popüler ve yüksek talep gören bir pazarlama gösterisi olarak kalarak, sürekli değişen bir trend olmaya devam edecektir. Önceden logolar, menüler ve hatta infografikler söz konusu olduğunda fazla argüman kullanımı ile anlatılmaya çalışılırdı. Ancak önümüzdeki birkaç yıl içinde minimalist grafik tasarımın daha üstün olmasını bekleyebiliriz. Tasarımlarınızı siyah ve beyaz renklerle sınırlamanıza gerek yok. Minimalist bir havaya sahip olan grafik tasarımlarda bir veya iki renk patlaması bekleyebiliriz. Çoğu zaman grafiklerimiz için hazır görseller kullanırız. Bazıları güzel tasarımlar ortaya koymak için titiz bir şekilde çalışırken, bazıları çok yaygın, fazla gösterişli işler ortaya koyabiliyor. Önümüzdeki yıllarda otantik ve doğal görüntülerle hazırlanmış tasarımlar bulabiliriz.

Sanal gerçeklik konusuna değinirsek eğer, sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik farklıdır fakat birbiriyle ilişkilidir. Bir anlamda sanal gerçeklik sizi seyahate ihtiyaç duymadan başka bir yere götürebilirken artırılmış gerçeklik ise basit nesneleri kullanır ve onları daha önemli hale getirir. Örneğin VR başlıklarını ele alalım. Birini kullandığınızda başka bir dünyaya taşınmış gibi hissetmenize neden olabiliyor. Artırılmış gerçeklik için sıradan kartvizitiniz yapay bir ortama dönüşebilir ve baskının yavaş yavaş bittiğini söyleyebiliriz. Çok yakında çoğu pazarlama materyalinin tamamının dijital olacağını da şimdiden öngörebiliyoruz. Grafik tasarımcılar zaten katmanlama formatında grafikler oluşturmayı dört gözle bekliyorlar. Bu, site ziyaretçilerinin tasarımlarına tıklamalarını ve sunduklarınıza ihtiyaç duyduklarının farkına varmalarını sağlamayı ve sonuçta doğrudan bir satış konuşması yapmadan dönüşümlere yol açmayı amaçlamaktadır. Gelecekte grafik tasarımcılar, çalışmalarının başkaları tarafından nasıl algılandığını ve deneyimlendiğini 3. boyut dediğimiz bağlamda yeniden düşünme eğiliminde olacaklardır.

Önümüzdeki dönemlerde UX tasarımcılarının, sıradan görsellerden daha zarif bir şey yaratmakla ilgileneceklerini söyleyebiliriz. 1960'lı yıllarda medyayı yöneten vintage logo tasarımları, neşeli tüketicilikten esinlenerek günümüzde adeta bir büyü olarak bırakılıyor. Ancak geçmişin zarafetini yitirmesi çok uzun sürmeyeceğinden, tasarımcıların eski görünümü yükseltmek için yeni bir yol bulması gerekeceğinin farkında olunması gerekiyor.

Pinterest'in ortaya çıkması ve yaygınlaşmasıyla birlikte, web sitesi tasarımlarında tuğla benzeri, sağlam engellenmiş görüntüler şu anda günümüzde oldukça yaygın. Pinterest'ten seçebileceğimiz kritik şeylerden biri, kelimelerin gereksiz olması, hatta aralarında karşılıklı olarak anlaşılan bir dil olmadan küresel topluluk tarafından tercih edilmesidir. Görsellerin daha iyi bir çekicilik sağlama eğiliminde olduğunu bildiğimiz için ve daha da önemlisi öğrenme deneyimi, kaliteli görüntüler ve ifadeler görmeyi ve okumayı sevdiğimiz şeylerdir. Şüphesiz gelecek, tasarımcıları figüratif resimlerle dolu dijital dünyaya davet edecek. Bir diğer taraftan günümüzde duyarlı web tasarımı, bir tasarımcının iş mükemmelliği arayışında en önemli öncelikleri arasındadır. Kendini tabletin, akıllı telefonun veya masaüstünün ekran boyutuna ve şekline göre ayarlayan bir düzen olan duyarlı tasarım, grafik tasarım endüstrisindeki en büyük trendlerden biridir . Şüphesiz gelecek, "duyarlı" oyunu bir sonraki seviyeye taşımayı vaadediyor, sadece ekran boyutuna ve şekline uyma ön amacını yerine getirmekle kalmayıp aynı zamanda izleyicinin ruh halini ve duygularını da karşılayan tasarımlar yaratıyor. Örneğin, izleyici biraz heyecanlıysa, tasarım onu sakinleştirmek için mavi renk yatıştırıcı bir arka plan gösterecektir.

Çok katmanlı tasarımların sektörde popülerlik kazandığını bildiğimiz gibi, tasarımcılar izleyicinin dikkatini çekmek için çarpıcı ancak farklı yazı tiplerini karşılaştırıyor. Beklendiği gibi, eğilim artıyor ve topografya biliminde daha genel bir düzeyde devrim yaratması muhtemel hale geliyor. Tasarımın başlangıcından bu yana, profesyoneller sayfa başına bir veya birkaç yazı tipi kullanırlardı. Bununla birlikte, gelecekte her sayfadaki her kelimenin biraz düzensiz bir şekilde ortaya çıkan kendi yazı tipi olacağını zannediyoruz. Ticari film afişleri ise sade olmaktan çok uzaktır. Bununla birlikte günümüzün grafik tasarımcıları, bir anlatıyı tek bir ikonik öğeye indirgeyen ultra minimal bir estetikle çalışmaya daha meyillidir. Gelecekte minimal afiş projeleri daha fazla olacaktır. Başka bir deyişle geleceğin afişleri pazarladığı aksiyon filminden önleyici bir rahatlama sağlarken, belirli bir mavi-gri tonundan başka bir şey içermeyecek kadar basit olacaktır. Bir diğer taraftan stok fotoğrafçılığı da şu anda oldukça fazla şekilde kullanılıyor. Kelimenin tam anlamıyla aklınıza gelebilecek olası her bir senaryonun bir stok görüntüsü var. Önümüzdeki birkaç yıl içinde stok fotoğrafçıları dünyadaki olası her insani, doğal olayı yakalayacaklar. Bu nedenle, herhangi bir ek fotoğrafa duyulan ihtiyaç neredeyse var olmayan bir ihtiyaca veya duruma ulaşacaktır.

Grafik tasarım, görseller aracılığıyla iletişim kurmakla ilgilidir. Tasarımcı, insan psikolojisi, müşteri davranışı ve çevresel eğilimler hakkında ne kadar çok şey öğrenirse, tasarım sanatı o kadar çok dönüşür. Grafik tasarım sürekli değişen bir sektördür. İster kurumsal bir kariyere yeni başlıyor olun, ister kendi tasarım firmanızı kurmak istiyor olun, her şekilde rekabetçi ve güncel kalabilmek için mevcut trendlerden haberdar olmanız çok önemlidir. Sevgiler!


161 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2 Post
bottom of page